<h2>Freshly Roasted Coffee</h2><p>Εμπόριo Καφέ - Χονδρική Πώληση Λάρισα</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.spanoszaharias.4ty.gr/contact.php?l=el' >Περισσότερα...</a></div> <h2>Το καφεκοπτείο μας</h2><p>Ποικιλία καφέδων και ροφημάτων με τα πιο γευστικά μείγματα</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.spanoszaharias.4ty.gr/more2.php?l=el&id=9299' >Περισσότερα...</a></div> <h2>Εξοπλισμός</h2><p>Εξαιρετικής ποιότητας εξοπλισμός συνεργαζόμενοι με τις μεγαλύτερες εταιρίες του είδους</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.spanoszaharias.4ty.gr/more3.php?l=el&id=1269' >Περισσότερα...</a></div>
Previous Next
Γενικές Πληροφορίες

FRESHLY ROASTED COFFEE | ΣΠΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑ

 

Σχετικά με τον καφέ...

 

 

O μύθος του καφέ

Ο μύθος ξεκινάει από την Αιθιοπία όταν εκεί ο βοσκός Kaldi παρατήρησε ότι όταν οι κατσίκες του έτρωγαν κόκκους από ένα συγκεκριμένο δέντρο γινόντουσαν πιο ζωηρές. Το δέντρο αυτό ήταν το καφεόδεντρο το οποίο πέρασε απέναντι στην Αραβική χερσόνησο μεταξύ του 575 μ.X. και 850 μ.X. Το πώς πέρασε είναι ασαφές. Ίσως μετέφεραν σπόρους οι Αφρικανικές φυλές που μετανάστευαν βόρεια από την Κένυα και Αιθιοπία στην Αραβική χερσόνησο. Εκεί άρχισε η εξέλιξη του ροφήματος (η λέξη coffee σημαίνει ρόφημα και προέρχεται από την αραβική kahwa. 
Πρώτοι οι μοναχοί το προτιμούσαν γιατί διαπίστωσαν ότι τους κρατούσε ξύπνιους κατά τη διάρκεια των νυχτερινών προσευχών. Αρχές του 17ου αιώνα πρώτοι οι Ολλανδοί μεταναστεύουν το δέντρο από την Αραβική χερσόνησο και επιχειρούν καλλιέργεια στην αποικία τους την Ιάβα. Αργότερα το πήραν οι Γάλλοι και το έκαναν αναπαραγωγή στην νήσο Reunion (στον Ινδικό Ωκεανό). Αργότερα φυσικά μεταφέρθηκε στον Νέο Κόσμο και άρχισαν να δημιουργούνται τεράστιες φυτείες με καφεόδεντρα. Το δέντρο του καφέ φύεται στις χώρες που βρίσκονται μεταξύ των τροπικών καρκίνου και αιγόκερου (λόγω κλίματος, υψηλές θερμοκρασίες και έντονες βροχοπτώσεις επιτρέπεται η καλλιέργεια του). 
Ο κάθε τύπος καφέ (ελληνικός - φίλτρου - εσπρέσο) προέρχεται από την διαφορετική επεξεργασία ψησίματος (φρύξη) των κόκκων, τρόπος άλεσης και μέθοδος παρασκευής. Οι κόκκοι του καφέ διαφοροποιούνται ανάλογα τον τόπο καλλιέργειας (κλιματολογικές συνθήκες - υψόμετρο - έδαφος). Η δοκιμή της γεύσης (cupping) γίνεται από ειδικούς και αξιολογείται το προϊόν μετά από δοκιμές πολλών φλιτζανιών. Οι τιμές του ωμού καφέ διαμορφώνονται στα χρηματιστήρια Ν.Υόρκης και Λονδίνου.
 
 
 
 
 
 
Τι είναι ο καφές specialty
 

Ο όρος "specialty coffee" αναφέρεται στην υψηλότατη ποιότητα των πράσινων κόκκων καφέ οι οποίοι ψήνονται με τρόπο ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο αρωματικοί από αληθινούς «τεχνίτες» και στην συνέχεια παρασκευάζονται (ως ρόφημα) με βάση τα καθιερωμένα standards. Ο όρος "specialty coffee" δεν ορίζεται από μία μέθοδο παρασκευής όπως για παράδειγμα η χρήση μιας μηχανής espresso. Ο ορισμός ενός καφέ specialty ξεκινά από την προέλευση του καφέ, την φυτεία μιας συγκεκριμένης ποικιλίας σε μια συγκεκριμένη περιοχή καλλιέργειας καφέ στον κόσμο. Αλλά ο ορισμός δεν σταματάει εδώ. Η έννοια του specialty περιλαμβάνει την φροντίδα που δίνεται στο φυτό μέσα από την συγκομιδή και την προετοιμασία για εξαγωγή. 
Ο καφές specialty στην φάση που είναι ακόμα πράσινος κόκκος ορίζεται ως ένας καφές που δεν έχει ατέλειες και έχει έναν «ξεχωριστό» χαρακτήρα/προσωπικότητα στο φλιτζάνι. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο καφές αυτός δεν έχει άσχημη γεύση. Για να χαρακτηριστεί ένας καφές specialty θα πρέπει να είναι αξιοσημείωτα καλός. Η επόμενη φάση είναι το ψήσιμο, και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στο στάδιο αυτό να συνεχίσουμε να ορίζουμε έναν καφές ως specialty. 
Κάθε καφές σε συνδυασμό με κάθε ψηστήρι έχει τη δυνατότητα να «εκφράσει» τα στοιχεία του με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιεί κάθε καταναλωτή/πελάτη. Η εξωτερίκευση του ξεχωριστού χαρακτήρα ενός καφέ αποτελεί πρόκληση για κάθε επαγγελματία roaster (ψήστη). Εάν κατορθώσει να επιτύχει τότε ο καφές δεν παύει να θεωρείται specialty εάν ήταν specialty και ως πράσινος κόκκος.  
Για τον ψημένο καφέ, επικρατεί το γεγονός ότι η φρεσκάδα αποτελεί μέρος του ορισμού του specialty καφέ. Εάν ο καφές δεν είναι πολύ αρωματικός τότε δεν του «αξίζει» να χαρακτηρίζεται ως specialty. Η επόμενη φάση είναι η παρασκευή.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι και όλες είναι ικανές για να παρασκευάσουν έναν καφέ ο οποίος θα χαρακτηριστεί ως specialty αλλά μόνο εάν ακολουθηθούν σωστές διαδικασίες. Η σωστή αναλογία καφέ με νερό, το σωστό άλεσμα για την κάθε μέθοδο παρασκευής και τα φυσικά χαρακτηριστικά του καφέ, η σωστή θερμοκρασία του νερού και ο χρόνος επαφής, μια καλή προετοιμασία του "bed" ή "cake" του καφέ, αποτελούν όλα θεμελιώδη στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την παρασκευή ενός ροφήματος καφέ specialty. 
Ο καφές specialty τέλος ορίζεται στο φλιτζάνι. Προηγούνται πολλά βήματα πριν παραδοθεί το τελικό ρόφημα στα χέρια του πελάτη. Κάθε ένα από αυτά τα βήματα μπορεί να «υποστηρίξει» τον χαρακτηρισμό specialty εάν έχει διατηρηθεί η ποιότητα καθόλα τα βήματα που προηγήθηκαν.