<h2>Freshly Roasted Coffee</h2><p>Εμπόριo Καφέ - Χονδρική Πώληση Λάρισα</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.spanoszaharias.4ty.gr/contact.php?l=el' >Περισσότερα...</a></div> <h2>Το καφεκοπτείο μας</h2><p>Ποικιλία καφέδων και ροφημάτων με τα πιο γευστικά μείγματα</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.spanoszaharias.4ty.gr/more2.php?l=el&id=9299' >Περισσότερα...</a></div> <h2>Εξοπλισμός</h2><p>Εξαιρετικής ποιότητας εξοπλισμός συνεργαζόμενοι με τις μεγαλύτερες εταιρίες του είδους</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.spanoszaharias.4ty.gr/more3.php?l=el&id=1269' >Περισσότερα...</a></div>
Previous Next
Ποικιλίες Καφέ

FRESHLY ROASTED COFFEE | ΣΠΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑ

 

Ποικιλίες καφέ...

 

 

Οι τύποι καφέ που υπάρχουν είναι δυο: ο τύπος καφέ Arabica και ο τύπος καφέ Robusta. Οι ποικιλίες καφέ Arabica φημίζονται για την ανώτερη ποιότητα τους και το έντονο άρωμα τους. Ο καρπός μιας ποικιλίας Arabica είναι αρκετά μεγάλος, επιμηκυμένος και σχετικά επίπεδος. Οι πιo εκλεπτυσμένες ποικιλίες Arabica προέρχονται από την Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Οι ποικιλίες καφέ Robusta είναι λιγότερο αρωματικές αλλά παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή και είναι παραγωγικότερες. Ο καρπός Robusta είναι στρογγυλός, συμπαγής και κοντύτερος από τον καρπό Arabica. Τις ποικιλίες καφέ Robusta τις συναντά κανείς στην Αφρική καθώς επίσης και στην Ινδία.
 
 
 
Ποικιλίες καφέ Arabica
 
  Typica
Αυτή η ξεχωριστή ποικιλία καφέ είναι γνωστή για το επιμηκυμένο και οβάλ σχήμα του κόκκου. Στην Κεντρική Αμερική, την ονομάζουν και "Arabigo" ή "Criolo". Η ποικιλία Typica χαρακτηρίζεται για την «καθαρή» και έντονη οξύτητα της η οποία γίνεται εντονότερη όταν καλλιεργείται σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Το αποτέλεσμα στο φλυτζάνι μπορεί να χαρακτηριστεί για την ελαφριά γεύση λεμονιού και την ευχάριστη νότα λουλουδιών καθώς επίσης και για την γλυκιά του επίγευση.
 
  Bourbon
Η ποικιλία Bourbon ανακαλύφθηκε στο νησί Reunion κοντά στη Μαδαγασκάρη το οποίο αρχικά ονομαζόταν Bourbon. Το άρωμα Bourbon είναι ιδιαίτερο και χαρακτηρίζεται από μία έντονη οξύτητα παρόμοια με αυτή ενός κρασιού καθώς και από την γλυκιά του επίγευση. Οι ποικιλίες Bourbon οι οποίες καλλιεργούνται σε μεγαλύτερα υψόμετρα παρουσιάζουν και «λουλουδένια» αρωματικά χαρακτηριστικά. Οι κόκκοι καφέ Bourbon είναι μικροί σε μέγεθος και στρογγυλοί.
 
  Caturra
Η ποικιλία Caturra ανακαλύφθηκε στην Βραζιλία. Η Caturra είναι μία μεταλλαγή της ποικιλίας Bourbon και μπορεί να παράγει καλή ποιότητα κόκκων σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Τα φύλλα είναι παρόμοια με αυτά της ποικιλίας Bourbon. Τα χαρακτηριστικά ενός καφέ της ποικιλίας Caturra είναι η ευδιάκριτη οξύτητα με αρωματικές νότες λεμονιού, ειδικά σε μεγάλα υψόμετρα. Οι κόκκοι είναι συμπαγείς και το «σκάσιμο» του κάθε κόκκου στο κέντρο του μοιάζει να είναι ενσωματωμένο στις υπόλοιπες στρώσεις του.
 
  Catuai
Η ποικιλία Catuai είναι ένας συνδυασμός των ποικιλιών Mundo Novo και Caturra. Το πλεονέκτημα της ποικιλίας Catuai είναι οτι αντέχει σε συνθήκες όπως οι ισχυροί άνεμοι και οι βροχοπτώσεις. Ο καρπός αντιστέκεται και δεν πέφτει εύκολα στο έδαφος. Η ποικιλία αυτή δεν έχει κάποιο χαρακτηριστικό άρωμα.
 
  Mundo Novo
Πρόκειται για έναν συνδυασμό των ποικιλιών Typica και Bourbon. Το φυτό είναι ανθεκτικό και παρουσιάζει καλή απόδοση σε μεσαία και μεγάλα υψόμετρα. Η γεύση της ποικιλίας Mundo Novo στερείται γλυκύτητας και μπορεί να χαρακτηριστεί από την πικρή επίγευση του.
 
  Maragogype 
Το όνομα αυτής της ποικιλίας προέρχεται από μία περιοχή που φέρει το όνομα "Maragogype" στην Bahia της Βραζιλίας. Σε γενικές γραμμές, το αρωματικό προφίλ αυτών των κόκκων με το ασυνήθιστα μεγάλο μέγεθος χαρακτηρίζεται από μία απαλή και ραφιναρισμένα γλυκιά οξύτητα.
 
  Pacamara
Πρόκειται για μία διασταύρωση των ποικιλιών Maragogype και Pacas.
 
  Pacas
Η ποικιλία Pacas είναι μία διασταύρωση των ποικιλιών Caturra και Bourbon.
 
  Catimor
Πρόκειται για μία διασταύρωση της ποικιλίας Arabica-Robusta από την περιοχή Timor και της ποικιλίας Caturra. Η ποιότητα των κόκκων Catimor είναι ξεχωριστή για την «ξινή» της οξύτητα και την τονωτική και ταυτόχρονα αλμυρή της επίγευση.
 
  Geisha
Πρόκειται για μία ποικιλία που προέρχεται από ψηλά δέντρα με μεγάλους καρπούς. Η γευστική εμπειρία αυτής της ποικιλίας που καλλιεργείται στον Παναμά χαρακτηρίζεται από ένα λουλουδένιο άρωμα και μία συνεχή εξωτική επίγευση σε συνδυασμό με μία έντονα δροσιστική οξύτητα. Οι κόκκοι Geisha είναι καμπυλωτοί και λεπτοί.
 
  Villa Sarchi
Ένα φυσικό υβρίδιο της ποικιλίας bourbon. Την συναντήσαμε για πρώτη φορά στην πόλη Sarchi της περιοχής West Valley στην Κόστα Ρίκα. Όταν η παραγωγή του καφέ είναι καλή, η ποικιλία αυτή έχει πολυπλοκότητα στο φλιτζάνι με άρωμα σταφυλιού, πράσινου μύλου και λαμπερές νότες.
 
  Pache
Πρόκειται για μετάλλαξη της ποικιλίας Typica και παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην Γουατεμάλα. Είναι γνωστή και ως Pache Comun.
 
  Villalobos
Η ποικιλία γεννήθηκε στην Western Valley της Costa Rica. Πρόκειται για μια θα λέγαμε εξωτική ποικιλία, η οποία παίρνει από το εξαιρετικά πλούσιο έδαφος και το ιδανικό μικροκλίμα της περιοχής ό,τι χρειάζεται ώστε να της χαρίσει την γλυκύτητα και την ισορροπημένη οξύτητα, δυο από τα βασικά χαρακτηριστικά της.
 
  Castillo
Πρόκειται για μια υπο-ποικιλία της Colombia ( μετάλλαξη) η οποία προσαρμόστηκε σε εργαστήριο για την καλύτερη απόδοσή της σε συγκεκριμένα κλίματα και εδάφη. Σήμερα είναι η ποικιλία καφέ που καλλιεργείται περισσότερο στην Κολομβία.